Savcı Nedir? Görevleri Nelerdir? Savcı Nasıl Olunur?
Savcı Nedir? Görevleri Nelerdir? Savcı Nasıl Olunur? Ülkemizde her ne kadar son zamanlarda ” adalet ” tartışma konusu olsa da devletin temelinde adalet kavramı olmazsa olmazdır. Adalet mülkün temelidir mottosundan yola çıkarak adaleti milletin canının, malının, işinin, haklarının ve özgürlüklerinin garantisi olarak nitellendirmek yanlış olmaz. Adaletin olmadığı yerde anarşinin baş göstermesi kaçınılmazdır. Toplumda adaleti sağlayacak yegane mekanizma ise devlet kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri faaliyetlerdir. Burada savcılar başta olmak üzere hakim ve avukatların rolü çok büyüktür. Savcılar, suç ve adaletsizlik içeren durumlarıda suçlunun karşısında durarak adaletin sağlanması konusunda güvenebileceğimiz en önemli insanlardandır. Kimileri için kahraman ve idol olarak görülen savcılık mesleğine ilgi son zamanlarda oldukça artmıştır. Ülkemizde en önemli ve en saygın mesleklerin başında gelen savcılık mesleğinin barındırdığı görev ve sorumluluklar bir çok ilgili tarafından tam olarak bilinmemektedir.
Bu yazımızda hukuk eğitimi alıp mezun olanlar, bu yolda hayal kuran gençler ve meslek tercihi olmasa da kişisel merak sahibi olan bireyler için ”Savcı nedir?, Savcının görevleri nelerdir?, Kimler savcı olabilir?, Savcı nasıl olunur?” gibi soruların cevabını vereceğiz.
Savcı Nedir? Savcı Kime Denir?
Savcı nedir? sorusunun cevabını tarihimizde hayli eskiye dayanır. Savcı; devletin, milletin çıkarlarını ve haklarını korumak amacıyla faaliyet gösteren, kamu ve toplumun hakkını koruyan, yargıç ve hakim katında sanıklar karşısında duran adalet görevlisidir. Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alan personeller adaletin sağlanmasına yardımcı olmakla görevlidir. Suç ihbarı alması ya da suçun oluştuğu ana tanıklık etmesi durumunda devlet adına harekete geçerek araştırma ve soruşturmayı yürüten kişiye savcı denir. Araştırma ve soruşturmaları sonucunda iddianame hazırlayarak yargı sürecini işlemesini sağlarlar. Soruşturma kapsamında araştırma amacıyla her türlü incelemeyi yapabilirler. Elde edilen bilgiler ve tespit edilen bulgular doğrultusunda soruşturma dosyası oluştururlar. Soruşturma dosyası oluşturulduktan sonra suçun işlenmesine kanaat getirilmişse failler hakkında ceza kanunu kapsamı dahilinde iddianame hazırlanır. Ceza kanununda her suç için belirtilen cezalar doğrultusunda sanıklar hakkında ceza isteyebilirler.
Cumhuriyet savcısı kavramı ardında savcıların cumhuriyet için görev yaptıklarına dikkat çekmek yatar. Danıştayda görev alan savcılara ise eski adıyla kanun sözcüsü, yeni adıyla danıştay savcısı denilmektedir. İdari ve adli yargı olmak üzere çalıştıkları alana göre iki farklı savcı çeşidi vardır.
Savcı Nedir? Meslek Grubunda Kaç Çeşit Vardır?
Çoğu meslekte olduğu gibi savcılık da tek tür değildir. Her savcılık personeli Adalet Bakanlığı’na bağlı çalışsa da bağlı oldukları kuruluşlara göre iş tanımları kendi içinde farklılıklar göstermektedir. Hangi kuruluşlarda çalışıyor olursa olsunlar savcılar, Hakimler ve Savcılar kanunu kapsamında incelenirler ve bu kapsamda denetlenirler.
Savcılar çalışma alanlarına göre idari ve adli yargı olmak üzere iki farklı alanda sınıflandırılırlar. Bu sınıfları ve çalışmalarını kısaca şöyle açıklayabiliriz;
- Adli yargıda görev alan personeller şehir ve ilçelerde cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet başsavcı vekilleri, cumhuriyet savcıları, yargıtay cumhuriyet savcıları olarak ve adalet bakanlığına bağlı idari görevlerde çalışabilmektedir.
- İdari yargı alanı söz konusuysa danıştay savcıları ve adalet bakanlığına bağlı olarak idari görevlerde görev alabilirler.
Savcı Nasıl Olunur Görevleri Nelerdir?
Adaletin sağlanması sürecinde baştan sona kadar rol oynayan savcıların görev ve yetkileri oldukça geniştir. Ağır ceza suçlarına, kamuyu ilgilendiren suçlarda herhangi bir şikayet veya ihbara gerek duymaksızın soruşturma başlatabilirler. Kamu davalarıyla ilgilenerek soruşturmalarla ilgili araştırma yapılması, delillerin toplanması ve incelenmesinin takibi, inceleme sonuçlarıyla ilgilenmek gibi görevleri vardır. Ayrıca sanıkların sorgulanma işlemini de savcılar yürütür. Savcıların görev ve sorumluluklarını genel hatlarıyla sıralamak gerekirse; Son yıllarda düşen puanların da etkisiyle hukuk alanına ilgi hayli artmıştır. Aynı zamanda hayli prestijli olan bu mesleklere aileler tarafından çocukların teşvik edilişi de aynı şekilde artmış bulunmakta. Kim evladının avukat, savcı veya hakim olmasını istemez ki? Nasıl savcı olunur sorusu hem ailelerin hem de öğrencilerin sıkça sorduğu sorulardan birisi haline gelmiş olmasına rağmen bu sonunun cevabı toplum tarafından tam olarak bilinmemektedir. Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım. Bu yazımızda Savcı nedir ve nasıl savcı olunur konuları hakkında bilgiler verdik. Savcı Maaşları hakkında ayrıntılı bilgi için buraya göz atabilirsiniz. Hakimlik, avukatlık ve diğer sektörlerle ilgili ayrıntılı bilgiler için bizi takipte kalın. Savcı Nasıl Olunur? Olma Şartları Nelerdir?