Diyetisyen Maaşları Devlet ve Özel 2020
Beslenme ve Diyetetik yani diyetisyen maaşları diyetisyen olmak isteyen üniversite adayları veya beslenme ve diyetetik okumuz bireyler için en önemli konulardan biri.
Diyetisyen maaşları hakkında net bir sonuca varmak için kişinin hangi alanda (kamu, özel sektör veya kendi işinin sahibi) görev aldığını bilmemiz gerekir. İşte güncel diyetisyen maaşları.

Beslenme ve Diyetetik Maaşları
Diyetisyen Maaşları Devlet
Devlette çalışan bireyler kamu tesislerinde, hastanelerde, kurum ve kuruluşlarda vs. birçok alanda devlet diyetisyen çalıştırmaktadır.
Kamuda görevine yeni atanmış bir diyetisyenin aldığı ortalama 4.400 TL maaş almaktadır.
Kamuda görev yapan memur diyetisyen maaşı = 5.500 TL’ ye kadar artabiliyor.
Kamuda göreve yeni başlayan sözleşmeli memur diyetisyenin aldığı ortalama maaş = 4300 TL’ dir.
Kamuda görev yapan sözleşmeli memur diyetisyenin aldığı maaşı = 5.300 TL’ ye kadar artabiliyor.
Bir diyetisyen Yükseköğretim Kurumundan ve Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan bilgilere göre işe yeni başlayan bir diyetisyen ortalama 2.900 TL almaktadır.
Diyetisyen Maaşları Özel Sektör
Özel bir kurumda çalışan diyetisyenler en düşük 2.400 TL ile işe başlamaktadır.
Özel bir kurumda çalışan diyetisyen ortalama 3.000 TL kazanmaktadır.
Özel bir kurumda çalışan diyetisyen en fazla 8.600 TL kazanmaktadır.
Özel bir kurumda yeni başlayan bir diyetisyen 2250-4000 TL arasında almaktadır.
Özel bir kurumda 1-5 yıl arasında çalışan tecrübeli bir diyetisyen maaşı 4000-5200 TL arasında değişmektedir.
Özel bir kurumda 5 yılı aşkın bir süredir çalışan tecrübeli bir diyetisyen maaşı ortalama 5200 TL ve üstü maaş almaktadırlar.
Özel sektörde primde söz konusudur. Şirketler birbirinden farklı primler vermektedir.
Beslenme ve Diyetetik Okumak
Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirdikten sonra Diyetisyen unvanını alırlar. Bu bölümü bitiren öğrenciler beslenme ve diyetetikle birlikte Biyokimya, Fizyoloji, Anatomi, Halk Sağlığı ve Metabolizma gibi dallardan herhangi biriyle lisansüstü eğitimine devam edebilirler.
Diyetisyenler 4’e ayrılır;
Yönetici Diyetisyenler: Okul, yurt, hastane, endüstri ve kamu kuruluşları gibi kurumlara, besin maddelerin satılması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisiyle ilgilenir. İnsanların sağlıklı ve ekonomik olarak beslenmesi için planlama yapar ve denetiminde görev alır.
Tedavi Diyetisyenleri: Genel olarak hasta insan kesimiyle ilgilenen tedavi diyetisyenleri, hastaların durumuna göre kişiye uygun diyet programı uygular ve bunların takibini yaparlar.
Halk Sağlığı Diyetisyeni: Sağlık merkezlerinde görev alırlar ve halkın sağlıklı beslenmesi için yardımcı olurlar. Diyetisyenler gıda teknolojisinde eğitmen veya danışman olarak da çalışma imkanına sahiptir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Olan Üniversiteler
Beslenme ve diyetetik okumak isteyen kişiler girecekleri birinci oturum TYT (Temel Yeterlilik Testi ) ve ikinci oturum AYT (Alan Yerleştirme Testine) girerek aldıkları puan ve sıralamayı baz alarak tercih yapmaktadırlar.
2020 yılında bölümü kazanmak için almanız gereken taban puanı ve başarı sıralaması yayınlanmıştır. İşte bazı devlette ve özel üniversitelerde yer alan Beslenme ve diyetetik bölümünü ve sıralamasını örnek olarak incelerelim.
ÜNİVERSİTE ADI Taban Puanı Başarı Sıralaması
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üni. (Özel ) = 442,45411 34.839
Yeditepe Üniversitesi ( Özel ) = 433,25464 40.759
Hacettepe Üniversitesi (Devlet ) = 420,76184 49.274
Marmara Üniversitesi (Devlet ) = 404,48464 59.764
Doğu Akdeniz Üniversitesi (Özel) = 292,58959 205.394
İstanbul Okan Ünivesitesi (%50 burslu ) = 204,99899 483.047
Yukarıda birkaç örnekle açıkladığımız gibi 34.839 binden 483.047 bin arasına kadar bir sıralama yapıp beslenme ve diyetetik bölümüne yerleşmeniz mümkündür.
Buradaki yazılan örnekler yerleşen üniversite aday bilgilerine göre düzenlenmiştir.
Peki 2 yıllık bir bölüm okuyup diyetisyen olmak mümkün mü ?
Evet. 2 yıllık aşçılık bölümünü başarılı bir şekilde bitiren kişi daha donra DGS’ ye (Dikey Geçiş Sınavı) girerek beslenme ve diyetetik bölümüne geçiş yapabilir. DGS ile beslenme ve diyetetik bölümüne geçiş yapacak kişiler için ek kontenjan bulunmaktadır.
Diyetisyenlerin Türkiye’ deki İş İmkanı :
Beslenme ve diyetetik mezunları her geçen gün yeni üniversiterin de açılmasıyla çok mezun kitlesi olan bir böllümdür.
Mezun olduktan sonra direk yüksek maaşlı bir işte çalıma olasılığınız azdır . Her bölümde olduğu gibi beslenme ve diyetetik bölümünde de okurken kendini geliştirmek ve çevre edinmek önemlidir.
Her yıl Türkiye ‘ de 2000 civarı diyetisyen mezun olmaktadır . Ayrıca ABD ‘ de mezun sayısı 70 binden fazladır. Bu verilere bakıldığında beslenme ve diyetetik iş imkanı hakkında ülkemizde gittikçe gelişmekte olan bir bölüm de diyebiliriz.

Diyetisyenlerin Çalışma Şartları
Diyetisyenlerin Çalışma Şartları
Diyetisyenlerin çalışma şartları, çalışma saatleri, çalışma ortamları gibi etkenler de devlet ve özel sektörde olmak üzere değişiklik gösterir. Devlette çalışan bireyler kamu tesislerinde, hastanelerde, kurum ve kuruluşlarda okullarda, görev alabilirler. Genellikle bireysel çalışma alanına sahip olan diyetisyenlerin ofisleri, büroları veya muayene odaları bulunmaktadır . güvenli bir alanda mesleklerini icra etmeleri ve saygın bir meslek olmaları itibariyle birçok öğrenci tarafından sempati beslenilen bir sağlık dalıdır.
Devlette çalışan diyetisyenler memur çalışma saati gibi sabah 09.00 akşam 17.00 saat aralığında çalışmaktadır. Mesai söz konusu olduğunda çıkış saatleri değişkenlik gösterebilir.
Diyetisyen olmak için devlet veya özel üniversitelerde 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümünü başarıyla bitirmiş olmanız gerekmektedir. Son yıllarda abur cubur tüketiminin artması ve dengesiz beslenme artmaktadır bu yüzden diyetisyenlere rağbet artmaktadır.
Diyetisyenlere sadece zayıflama amacıyla gidildiği düşünülür oysaki diyetisyenler insanların formda bir hayat sürmesini, sağlıklı yaşamasını sağlar. Hasta bireyler için yemek programları ayarlamalarını yapar.
Uzman Diyetisyen Olma Şartları
Uzman diyetisyen olmak için belirli aşamaları yerine getirmek gerekir. Uzman diyetisyen olmak için gereken şartları sizler için maddeler halinde listeledik;
- Uzman diyetisyen olmak isteyen kişiler ilk önce 4 senelik beslenme ve diyetetik bölümünü kazanmaları gerekmektedir.
- Bölümü kazandıktan sonra eğitimini başarılı bir şekilde tamamlaması gerekmektedir.
- Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitiren kişiler diyetisyen olarak mesleğini icra eder.
- Diyetisyen olarak göreve başlayan kişiler kendilerini geliştirerek uzmanlık unvanına sahip olabilmek için 4 yıllık lisans eğitiminden sonra üniversitelerin sağlık bilimleri enstitülerinin yüksek lisans veya doktora yapmaları gerekmektedir.
- Uzman diyetisyenin problemler karşısında çözüm üretme becerisi iyi olmalıdır. İnsanlarla ikili ilişkilerde olumlu tutum ve davranış sergilemeli, güçlü zaman yönetimi ve becerisi olan öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık bireyler olmalıdır.
Diyetisyen Kliniği Açmak
Kendi işinin sahibi olmak isteyen diyetisyenler için diyetisyen kliniği açmak çok kolay.
Öncelikle Türkiye Diyetisyenler Derneğine kayıt yaptırmanız ardından klinik açmak istediğiniz işyerinin adresin bağlı olduğu Belediyenin iş yeri açma ruhsatı işleri ile ilgilenen birimiyle iletişime geçin.
Mali müşavir danışmanlığıyla mali kaydınızı yaptırın. Evet klinik açmak için yapacağınız yasal işlemler işte bu kadar kolay. Sonra kliniğinizi kendi zevkinize göre dekore edip düzenleyebilirsiniz.
Klinik açmak basta kolay gözükse de kendi işinin sahibi olmak cesaret gerektiren bir eylemdir. Eğer mevcut bir kitleniz varsa kendi işinizin sahibi olmak size avantaj da sağlayabilir. Kendi işinizin sahibi olmak maddi ve kendinizi geliştirmek açısından getirisi fazladır.
Beslenme ve Diyetetik 2020 maaşları, çalışma şartları, beslenme ve diyetetik bölümü ve birçok konu hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık aklınıza takılan soruları yorum kısmında belirtip bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Maaşları 2020
İşte beklediğim konu.Tebrikler çok bilgilendirici bir içerik olmuş,teşekkürler.
Diyetisyen olmak olmak istiyordum. Sınava bu kadar az kalmısken çok yararlandığım bir metin olmuş elinize sağlık.